Leestijd min.

  • Home
  • Mac-tips
  • iPhone automatisch verbinden uitschakelen

iPhone onveilig wifi uitschakelen

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

🌐🚫

Onveilige wifi op je iPhone uitschakelen is belangrijk. Er bestaat een lijst van alle wifi-netwerken waar jij op ingelogd bent geweest. Deze lijst wordt veilig bewaard in iCloud en op je Mac. Dit is handig want zo wordt het mogelijk gemaakt dat je iPhone en je MacBook dezelfde wifi-wachtwoorden weten van elkaar.

Voorbeeld


Je bent in een café waar je met je iPhone inlogt met een wachtwoord op het wifi-netwerk. Een week later kom je er nog een keer met je Mac laptop. Je MacBook logt dan automatisch in op het wifi-netwerk waar je een week geleden nog een wachtwoord op je iPhone voor hebt ingetoetst. Dat hoeft dus nu niet meer. Handig!

Maar dit kan ook risico met zich meebrengen. Vooral als het om onbeveiligde netwerken gaat. Ik bedoel daarmee wifi-netwerken waar geen wachtwoord voor nodig is om verbinding mee te maken. Je iPhone logt daar automatisch op in, en dit gaat vaak ongemerkt. Dat wil je niet, want dat is onveilig.

Mijn advies is daarom om de wifi-netwerken waarmee je ooit onveilig verbinding mee hebt gemaakt meteen te wissen. 

Wis onveilige wifi

Je iPhone logt automatisch in op onbeveiligd wifi-netwerken. Lees hier de oplossing:

Om alle wifi-netwerken te zien waar je ooit mee verbonden bent geweest open je Systeemvoorkeuren op je Mac. Ga naar het Apple-menu > Systeemvoorkeuren.

Klik op Netwerk, zie afbeelding hieronder:

iPhone onveilig wifi uitschakelen

1. Selecteer Wifi
2. Klik op Geavanceerd...

iPhone onveilig wifi uitschakelen

▼ Je ziet nu een lijst met al je wifi-netwerken waar je ooit verbonden mee bent geweest. Dat kan zijn dat deze lijst aangevuld wordt door je iPhone of MacBook of zelfs je iPad. Alles wordt verzameld bij elkaar. Zodat je ook gemakkelijk op deze plek alles kunt instellen.

▼ Selecteer nu een wifi-netwerk waar 'Geen' achter staat. Daarna klik je op het min-teken om het wifi-netwerk te wissen.

iPhone onveilig wifi uitschakelen

▼ Let op: Alleen bij macOS Mojave kan je per netwerk instellen of je er automatisch mee wilt verbinden. Heb je nog een ouder Mac OS dan wordt er altijd automatisch verbinding gemaakt op de netwerken in de lijst.

En nu?

Nadat je alle onbeveiligde wifi-netwerken hebt gewist worden deze meteen gesynchroniseerd met al je Apple-apparaten waar je bent ingelogd met hetzelfde Apple-ID.

Dus je iPhone is meteen veilig vanaf nu. ◀︎

​Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films

Mac-tips in je mail

Mis niets en schrijf je in!

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Meer over Richard ›

Mac-tips