Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 31-10-2022 | update op 07-11-2022, 17:56 uur

Automatisch formulieren invullen met Safari

Zit je net een bestelling te plaatsen op internet in een nieuwe webwinkel, moet je opeens al je gegevens invullen om het bij je thuis te laten bezorgen. Dat kan voortaan makkelijker met deze tip. 

automatisch je thuisadres invullen
geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

Safari en Contacten

Het eco-systeem van Apple is erg krachtig. In deze tip vertel ik je meer over de samenwerking van twee standaard Apple apps:

Contacten en Safari. 

Automatisch invullen

Safari kan een formulier automatisch invullen met jouw werkadres of thuisadres. Druk tijdens het invullen van een formulier op ⌘ + ⇧ + A en je gegevens worden automatisch ingevuld. Super handig!

A

Formulier automatisch invullen met toetscombinatie

Formulier automatisch invullen met toetscombinatie: command + shift + A

Hoe doet Safari dat?

Safari kan een formulier automatisch invullen met jouw werkadres of thuisadres. Daarvoor krijgt Safari hulp van de app Contacten. Daar kan je een eigen kaart instellen als eigenaar van je Mac. Dit heet 'mijn kaart'. 

Het is daarom belangrijk dat 'mijn kaart' goed staat ingesteld in de app Contacten. Daarna kan je de vruchten plukken doordat Safari voortaan je gegevens automatisch kan invullen.


Hieronder zie je hoe 'mijn kaart' eruit ziet:

mijn kaart in Contacten

1. Het symbool van 'mijn kaart'

2. Bedrijfsnaam

3. Werkadres

4. Thuisadres

Mijn kaart

Safari weet door de gegevens in 'mijn kaart', waar je woont, wat je telefoonnummer is etc. Dit is handig voor het automatisch invullen van een formulier op internet.

Denk aan het invullen bij een nieuw account voor een bepaalde website of bij het maken van een bezorging bij je favoriete restaurant in de buurt.

Telkens als je jouw gegevens mag achterlaten druk je op de sneltoets ⌘ + ⇧ + A en het formulier wordt automatisch ingevuld. Je kan ook op het persoonssymbool drukken in het invulveld.

automatisch invullen formulier in Safari

1. Zet je cursor in het eerste invulveld

2. Klik op het symbool met het mannetje 

3. Kies welk adres je in wilt laten vullen (je thuis- of werkadres)

Ook op je iPhone

Nadat je 'mijn kaart' hebt ingesteld op je Mac, werkt het ook op je iPhone en iPad. Nu kan je dus snel iets bestellen op je iPhone zonder telkens je adres letter voor letter in te toetsen. Doe er je voordeel mee 🙂

handleiding: 'Mijn kaart' instellen in Contacten op de Mac
//support.apple.com/nl-nl/guide/contacts/adrb3525ca49/mac

Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'.

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips