Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 10-04-2022 | update op 14-04-2022, 16:19 uur

Converteer HEIC naar JPEG

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Select Dynamic field

Converteer HEIC naar JPEG op de Mac kan sinds macOS Monterey enorm simpel.

HEIC is (sinds 2017) het nieuwe bestandsformaat van alle foto’s die je met je iPhone maakt.

Heb je een HEIC-bestand op je Mac en wil je deze omzetten in JPEG? Lees dan verder hoe je dit gemakkelijk kan doen.

Stukje geschiedenis 

Kun je je nog herinneren dat je foto’s liet afdrukken bij de Albert Heijn of Hema of Albelli. Misschien doe je dat nog steeds? Kan natuurlijk, feit blijft dat we tegenwoordig veel foto’s hebben die we digitaal bewaren.

Zeg je bewaren, dan zeg je opslag. En dat is nu precies waarover ik het wil hebben. De iPhone-camera wordt steeds beter en de kwaliteit van de foto’s neemt daardoor enorm toe. Hogere kwaliteit betekent helaas ook grotere bestanden en een volle iCloud.

Om van video-opnamen nog maar te zwijgen.

JPEG als standaard

Een aantal jaren terug was JPEG de standaard voor het uitwisselen van foto's. PC-gebruikers als Mac-gebruikers konden JPEG-afbeeldingen met gemak delen en bekijken.

JPEG heeft zijn populariteit ook aan de geringe opslag te danken. JPEG-afbeeldingen zijn vaak stukken minder groot (als het gaat om MB) dan TIFF-bestanden (een bestandsformaat uit de digitale drukkerij-wereld).

JPEG maakt namelijk gebruik van compressie. En je raad het al: hoe kleiner de MB’s hoe meer compressie en hoe minder de kwaliteit.

Dat is ook meteen de valkuil en negatieve eigenschap van JPEG. Als je niet uitkijkt werk je met pixelige afbeeldingen, van slechte kwaliteit.

Tijd voor een nieuwe standaard

Apple zag dit ook en omarmde een nieuwe compressie-techniek. Eentje die nauwelijks de kwaliteit naar beneden brengt en toch enorm slank is qua MB’s. Een win win situatie. Er is maar een nadeel: je hebt speciale software nodig om afbeeldingen te kunnen uitlezen.

Vervanger van JPEG

Gelukkig maakt Apple naast iPhones ook software én computers. Daardoor kan Apple, als geen ander, dit probleem oplossen. En zo geschiedde: JPEG werd vervangen voor de vele betere compressie van HEIC. Tegelijkertijd paste Apple haar iOS en macOS aan, zodat deze altijd een HEIC-afbeelding konden uitlezen.

HEIC automatisch naar JPEG

Apple past ongemerkt slimme trucjes toe in haar besturingssystemen (iOS en macOS) om volledig automatisch HEIC conversieproblemen op te vangen.

Want wat als je een HEIC-foto gaat delen? Of gaat versturen rechtstreeks uit de fotorol van je iPhone via een e-mailbericht? Dan kan de ontvanger (mogelijk) de foto niet uitlezen. Want eerlijk is eerlijk: HEIC-bestanden kunnen niet door Jan en alleman uitgelezen worden. Daarom bedacht Apple dat iOS automatisch een HEIC-afbeelding omzet in JPEG. Slim van Apple. Niemand die het doorheeft. Het gebeurt volledig in de achtergrond.

Geen vuiltje aan de lucht.

Het werkt zo goed dat gebruikers niet eens weten dat de foto’s als HEIC worden opgeslagen. Mogelijk denkt je zelfs dat alle foto’s standaard als JPEG in de fotorol staan. Mis. Apple bewijst een slimme speler te zijn.

2x meer iPhone-opslag door HEIC

Doordat alle afbeeldingen in het HEIC-formaat worden bewaard op je iPhone, bespaar je 50% opslag. Met andere woorden: je kan nu voortaan 2x zoveel foto's kwijt.


Ik vind dat echt fantastisch.

converteer Heic naar Jpeg

AirDrop geeft HEIC

Met de komst van AirDrop veranderd deze vanzelfsprekendheid. Stuur je met AirDrop een foto naar je Mac, dan verschijnt deze in haar oorspronkelijke HEIC-bestandsstructuur. Waarom? Omdat AirDrop alleen tussen Apple-apparaten werkt en omdat HEIC altijd door Apple-apparaten kunnen worden uitgelezen.

Je krijgt dus de hoogste kwaliteit met zo min mogelijk opslaggrootte.

Ideaal.

Apple mail zet HEIC om in JPEG

Sleep je een HEIC-bestand in de body van Apple Mail, dan zorgt Apple Mail er automatisch voor dat de HEIC-afbeelding omgezet wordt naar JPEG. Zodat ook ontvangers met een PC de afbeelding kunnen zien. Wil je dat niet? Dan kun je het beste de afbeelding als zip-bestand mailen.

Apple heeft HEIC-bestanden dus al een tijdje omarmt en haar besturingssystemen werken er naadloos mee.

macOS Monterey gaat een stapje verder

De Finder van macOS Monterey heeft een handigheidje om een HEIC-bestand binnen 2 klikken om te zetten naar JPEG. Zonder tussenkomst van Adobe Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma.


1. klik met de rechtermuisknop op een HEIC-afbeelding

2. Kies 'Converteer afbeelding' in het menu 'Snelle taken'

converteer Heic naar Jpeg

⚠️ De optie 'Converteer afbeelding' is niet mogelijk in macOS Big Sur of Catalina. Je hebt er dus per se macOS Monterey voor nodig. 


Converteer voor fotoservice

Je kan op deze manier heel gemakkelijk een HEIC-afbeelding omzetten naar JPEG in de Finder. Handig als je foto’s wilt laten afdrukken bij een online afdrukservice die vaak alleen JPEG accepteert. 

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips