voorbereiden op macOS Big Sur in 7 stappen | verbeterjemac

Voorbereiden op macOS Big Sur

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher update 14-11-2020

De nieuwste versie van macOS is donderdag 12 november 2020 verschenen voor iedereen. macOS Big Sur geeft je Mac een geheel nieuwe interface. Dat kan soms even wennen zijn. 

Kan je veilig updaten? Of is het beter nog even te wachten?

Voorbereiden op macOS Big Sur, waarschuwing!

1. Deze Macs zijn geschikt voor macOS Big Sur

  • Macbook 12-inch, 2015 of nieuwer
  • MacBook Air, 2013 of nieuwer
  • MacBook Pro, eind 2013 of nieuwer
  • iMac, 2014 of nieuwer
  • iMac Pro, 2017 of nieuwer
  • Mac mini, 2014 of nieuwer
  • Mac Pro, 2013 of nieuwer
Je kan je Mac-model uitlezen via het Apple-menu > over deze Mac. In het overzicht zie je bovenaan je Mac-model en het bouwjaar.
Voorbereiden op macOS Big Sur - over deze Mac

2. Vrije ruimte voor installatie

Heb je voldoende vrije ruimte? Om macOS Big Sur te installeren heb je 20 GB vrije ruimte nodig. Het liefst nog een beetje meer. Hoe meer vrije ruimte je hebt hoe beter de kans van slagen is dat straks de installatie lukt.

Controleer je opslag ruimte via Apple-menu > over deze Mac > Opslag. 

Heb je te weinig ruimte? Druk dan op beheer en kijk of je wat dingen kan verwijderen. 

Voorbereiden op macOS Big Sur - controleer je opslag


3. Reservekopie van macOS

Maak van tevoren een reservekopie met Time Machine. Controleer goed of Time Machine een goede kopie heeft gemaakt: activeer Time Machine en herstel een willekeurig document uit het verleden. Krijg je een foutmelding? Dan kan je Time Machine niet vertrouwen. Ik adviseer dan om belangrijke bestanden handmatig te back-uppen op een andere externe harde schijf.

Je kan er ook voor kiezen om je Time Machine-schijf helemaal wissen zodat je op een volledige lege Time Machine-schijf je Mac weer voor het eerst een reservekopie laat maken. Het nadeel hiervan is dat je al je reservekopieën kwijt bent uit het verleden, het voordeel is dat je Time Machine-schijf het weer veel beter zal doen. 

Het maken van een nieuwe reservekopie op een lege Time Machine-schijf kan wel 8 uur duren, dus houd hier rekening mee.


4. Update je apps

Controleer of al je apps up-to-date zijn. Ga naar de Mac App Store en kijk bij updates of er iets klaar staat. Apps die je niet uit de Mac App Store hebt gedownload dien je nog even afzonderlijk te controleren op updates. Zoals Microsoft 365 of Adobe CC 2021.

Let op: werk je nog met een ouder besturingssysteem dan macOS Catalina? Dan werken alle 32-bit programma’s niet meer. Zo herken je 32-bits programma's ›
Alle apps die in macOS Catalina werken, werken in principe ook met macOS Big Sur, als een app nog niet is bijgewerkt kan het voorkomen dat sommige dingen niet goed werken. Houd hier rekening mee.
Voorbereiden op macOS Big Sur


5. Apple ID

Zorg dat je Apple ID bij de hand hebt en eventueel een tweede Apple-product [bijvoorbeeld je iPhone of iPad] om de twee-factor-authenticatie te voltooien.

Een Apple ID bestaat uit een e-mailadres en een wachtwoord. 


6. Neem de tijd voor Big Sur

Het downloaden van macOS Big Sur kan lang duren. Na het downloaden van de update duurt het ook lang om de update te installeren. Dit komt omdat het om een geheel nieuw macOS gaat. Dat is een intensiever proces dan een kleine update tussendoor.


7. Nog even wachten

Ik adviseer om nog niet meteen macOS Big Sur te installeren. Als je professioneel je Mac gebruikt dan kan je beter wachten totdat er wat kinderziektes uit het systeem zijn gehaald. Ook al is Big Sur zeer goed getest in de bèta fase, nu er zoveel mensen echt mee aan de slag gaan komen er altijd weer nieuwe foutjes aan het licht. Je kan dus beter de kat even uit de boom kijken. 

Ik houd de ontwikkelingen goed in de gaten en je krijgt van mij een e-mail als het wat veiliger is om over te stappen. Abonneer je hier ›


8. Andere updates

Wil je nog even wachten met macOS Big Sur? Update dan alvast je apps die bij je huidige macOS horen. Deze staan voor je klaar onder de opvallende 'Werk nu bij' knop. Klik op de meest onderste 'Meer info' zoals ik op onderstaande afbeelding laat zien en volg de aanwijzingen op het scherm.

Voorbereiden op macOS Big Sur
Je kan ook macOS Big Sur nog even overslaan en op de blauwe tekst 'Meer info...' klikken bij andere updates. Hierin staat o.a. de nieuwste Safari voor je klaar.

9. Installeren

Wil je toch meteen aan de slag met macOS Big Sur? Dan gaat de installatie als vanouds via Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Software-update en druk op de knop 'Werk nu bij'

Meer over macOS Big Sur staat op de website van Apple
www.apple.com/nl/macos/big-sur

Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden.

Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'. 👋

Groet! Richard 

Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers is ook grafisch ontwerper en is gek op films