Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 23-07-2021 | update op 03-08-2021, 23:41 uur

Verplaatste onderdelen na update macOS. 

iOS 14.7 is uit, dit is er verbeterd

Na het updaten van macOS kan er een mapje ‘Verplaatste onderdelen’ op het bureaublad komen te staan. Wat betekent deze map? Hieronder leg ik uit waarom dit mapje opeens verschijnt en wat je ermee kan doen.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
23 juli 2021

Map ‘Verplaatste onderdelen’ op je bureaublad


Wanneer je Mac is bijgewerkt naar macOS 10.15 of hoger, worden al je bestanden en gegevens gecontroleerd die te maken hebben met het systeem.

Sommige bestanden konden niet naar hun nieuwe locatie worden verplaatst en zijn daarom in de map ‘Verplaatste onderdelen’ gezet. De map ‘Verplaatste onderdelen’ bevindt zich in de map ‘Gedeeld’ in de map ‘Gebruikers’. Ook verschijnt er een alias [ook wel een snelkoppeling genoemd] van die map op je bureaublad.

Verplaatste onderdelen na update macOS

In 99 van de 100 gevallen mag je de originele map [en de bijhorende alias] weggooien. Alle bestanden die daarin staan worden toch al niet meer gebruikt omdat ze sowieso niet actief meer zijn. Ze zijn immers al verplaatst vanaf hun oorspronkelijke locatie.

Apple doet dit, om aan jou te laten weten welke bestanden ineens buitenspel zijn gezet. Zie je hier iets belangrijks tussenstaan? Dan kan je actie ondernemen door de betreffende software fabrikant om hulp te vragen. Maar meestal is er niets aan de hand. Mogelijk kan je niet eens wijs uit de omschrijving van de bestanden die daar staan.

Hoe dan ook. Opgeruimd staat netjes is mijn advies.


Map ‘Verplaatste onderdelen’ veilig opruimen

  1. Klik met de rechtermuisknop [of klik met de control-toets ingedrukt] op de map ‘Verplaatste onderdelen’ die op je bureaublad staat
  2. Selecteer toon origineel
  3. Verplaats nu de originele map naar de prullenmand
  4. Verplaats -indien aanwezig- de vorige mappen van de vorige updates, ook naar de prullenmand. Deze mappen hebben de Engelse naam 'Previously Relocated items', en mogen dus allemaal weg.
  5. Typ je wachtwoord om deze map[pen] naar de prullenmand te verplaatsen
  6. Leeg de prullenmand
  7. Klaar! Opgeruimd staat netjes
Verplaatste onderdelen na update macOS
Verplaatste onderdelen na update macOS

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips