Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 03-04-2023 | Dit artikel is bijgewerkt op 07-09-2023, 14:06 uur

Maak elke dag een back-up

Time Machine instellen
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Een back-up is een kopie van de gegevens die je op een andere plek bewaart. Dit kan op een externe harde schijf of in de cloud. Als je Mac stukgaat, kun je de gegevens doorgaans nog herstellen.

Op de Mac kun je met het programma Time Machine automatisch back-ups maken naar een externe harde schijf.

Meestal gebruik ik een back-up wanneer ik per ongeluk een bestand heb overschreven en dit weer terug wil halen. Zoals een bestaand InDesign-document waar ik fanatiek een vervolgontwerp op uit heb geprobeerd zonder het origineel te bewaren. Time Machine is dan mijn redding.


lees ook


Tijd machine

Time Machine is een programma van Apple waarmee je gemakkelijk de gegevens op je Mac kopieert naar een extern opslagapparaat. In mijn voorbeeld gebruik ik een externe harde schijf die ik aansluit met een USB-kabel. (Meer info over de reservekopieschijven die je met Time Machine kunt gebruiken.)

Als Time Machine staat ingeschakeld maakt het automatisch en continu een kopie van alle informatie naar een aangesloten externe harde schijf. Dat geldt voor tekstdocumenten, foto’s, muziek, maar ook voor programma’s, ingestelde voorkeuren – you name it.

De back-up komt op twee manieren van pas. Eén: als je een bestand wilt terugzetten naar een eerdere situatie. Twee: om bestanden op een nieuwe Mac te plaatsen. (Die laatste optie raad ik je trouwens af, omdat je zo ook je ‘rommel’ terugzet.)

Een nieuwe reservekopieschijf aansluiten op de Mac

Time Machine is je redding bij een glas water over je Mac 

Stap 1:
Time Machine-symbool in menubalk

Zorg er als eerste voor dat het klokje van Time Machine in de menubalk staat.

In macOS Ventura open je Systeeminstellingen en navigeer je naar 'Bedieningspaneel'. Daar zorg je ervoor dat achter Time Machine de optie 'Toon in menubalk' aanstaat. Zie afbeelding hieronder.

In macOS Monterey open je Systeemvoorkeuren en klik je op 'Dock en menubalk' in de bovenste rij. Daarna scrol je in de linkerkolom helemaal naar beneden. Klik op Time Machine en neem de instelling over op onderstaande afbeelding van macOS Monterey.

Bij macOS Ventura

Systeeminstellingen > Bedieningspaneel

Systeeminstellingen > Bedieningspaneel > Time Machine: Toon in menubalk

Bij macOS Monterey

macOS Monterey Time Machine instellen

macOS Monterey: Open Systeemvoorkeuren > Dock en menubalk

macOS Monterey Time Machine instellen

Scrol naar beneden in de linkerkolom, klik Time Machine aan en zet een vinkje bij 'Toon in menubalk'.

Terug in de tijd

Stel: je hebt vorige week een tekstdocument weggegooid en dat wil je weer terughalen. Dan kun je terug in de tijd met Time Machine.

Dat doe je zo:

 1. Open de map waar het verwijderde document stond
 2. Klik in de menubalk op het symbool van Time Machine (het klokje)
 3. Klik op de tekst ‘Activeer Time Machine’ (in macOS Ventura heeft deze functie een duidelijkere omschrijving gekregen: ‘Blader door Time Machine-reservekopieën’)
 4. Er opent een soort dominorij met Finder-vensters. Navigeer terug in de tijd via de pijltjes rechts naast de vensters
 5. Klik op het gewenste bestand en klik vervolgens op de knop ‘Zet terug’
 6. Het oude bestand wordt teruggezet op de Mac. Bestaat er al een map of document met dezelfde naam, dan kun je kiezen om beide te behouden of het meest recente document op je Mac te vervangen door het oude dat je net hebt teruggevonden

Klik op het Time Machine-symbool in de menubalk (2) en kies 'Blader door Time Machine-reservekopieën (3)

Time Machineschijf symbool

Time Machineschijf symbool in de menubalk (4) en de Time Machineschijf met het groen symbool met een witte klok (5)

Blader door Time Machine

Blader door Time Machine

Moet ik mijn schijf aangesloten laten? 

Heb je een kleine externe schijf om je Mac op te back-uppen? Dan mag je die permanent aan je Mac laten zitten. Time Machine houdt dan elk uur / elke dag de reservekopie up-to-date.

Je kunt er ook voor kiezen om de externe schijf eens per week aan te sluiten. Als je niet zoveel op de Mac werkt, kan dat prima. (Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat je een week werk kwijt bent.)

Bij het af en toe aansluiten van je Time Machine-schijf (zo noem ik de externe schijf voor de duidelijkheid) kun je er op letten of de reservekopie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

In principe hoef je niets te doen. macOS herkent je Time Machine-schijf automatisch en start automatisch de reservekopie.

Zo kun je dat controleren:

 1. Sluit je Time Machine-schijf aan op je Mac
 2. Wacht tot de schijf op het bureaublad verschijnt
 3. De schijf krijgt automatisch een symbool van een Time Machine-schijf (te herkennen aan een groen harde schijf-symbool met een witte klok)
 4. Klik in de menubalk op het symbool van Time Machine (het klokje)
 5. Kijk wat er wordt getoond op de eerste regel in het lichtgrijs
 6. Eventueel kun je hier de reservekopie zelf starten door te klikken op ‘Maak nu reservekopie’
Time Machine controleren

Geheugengebruik van Time Machine

Je hoeft niet bang te zijn dat Time Machine veel geheugen opslokt van je Mac. Het besturingssysteem van Apple is zo ontworpen dat Time Machine een ‘low priority’ taak heeft. Daardoor kun je met een gerust hart doorwerken op je Mac.

Time Machine zal niet worden geactiveerd als je Mac wordt belast met een zware taak, zoals beeldbewerking, en er weinig geheugen beschikbaar is. Echter, als er veel vrij geheugen is of als je met lunchpauze bent, zal Time Machine meteen beginnen. Dit komt doordat macOS automatisch het (vrije) geheugen controleert en op basis van deze informatie beslist of Time Machine moet worden geactiveerd of niet.

Dat maakt Time Machine een slim back-up-systeem die standaard ingebakken zit in macOS. Daar pluk jij dus de vruchten van.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips