Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 12-11-2023 | Dit artikel is bijgewerkt op 14-11-2023, 13:29 uur

Sneltoets maken op de Mac

Beeld: studio PAKK

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher | Eindredactie Eric Alink

Maak sneltoetsen op je Mac voor efficiënter werken en tijdsbesparing.

Wil je je workflow op je Mac verbeteren en kostbare tijd besparen? Dan is het zeker de moeite waard om sneltoetsen op je Mac te maken.


Met een druk op de knop

Met sneltoetsen kun je complexe handelingen met slechts één toetsaanslag uitvoeren, zoals het openen van apps, het sluiten van vensters en het uitvoeren van een menu-item in een app. In dit artikel leg ik stapsgewijs uit hoe je sneltoetsen op je Mac kunt creëren, zodat je in no-time sneller en efficiënter kunt werken.

Sneltoets maken op de Mac

Links: het menu-item zonder sneltoets. Rechts: met zelfgemaakte sneltoets.

Wat zijn sneltoetsen?
Sneltoetsen zijn combinaties van toetsaanslagen op je toetsenbord waarmee je bepaalde acties op je Mac kunt uitvoeren. In plaats van naar de menubalk te gaan en een optie te selecteren, kun je met een sneltoets een actie direct uitvoeren. Het maakt je werk sneller en efficiënter.

Sneltoets maken op de Mac

Het maken van een sneltoets is vrij eenvoudig.

In mijn voorbeeld maak je een sneltoets aan voor het commando ‘Exporteer naar pdf’ in Pages.

Volg daarvoor deze stappen:

Sneltoets maken op de Mac

1

Open  Apple-menu > 'Systeeminstellingen...'

Sneltoets maken op de Mac

2

Klik op 'Toetsenbord' (in de navigatiekolom moet je hiervoor iets naar beneden scrollen).

3

Druk op de knop ‘Toetscombinaties...’.

Sneltoets maken op de Mac

4

Klik in de navigatiekolom op ‘Apps’.

5

Klik op het plusteken, klik op het venstermenu ‘App’ en kies een bepaalde app of ‘Alle apps’.Om bijvoorbeeld een toetscombinatie in te stellen voor een commando in Pages, kies je ‘Pages’. Als een app niet in de lijst wordt weergegeven, kies je ‘Andere’ en zoek je de app in het dialoogvenster ‘Openen’. In sommige apps kun je mogelijk geen toetscombinaties instellen.

6

Voer de naam van de actie in het veld 'Menutitel' in. Let er daarbij op dat je het commando precies zo typt als het in de app verschijnt, met inbegrip van het teken ‘>’ (Je typt daarvoor “->”).

Om bijvoorbeeld een toetscombinatie in te stellen voor het commando ‘Exporteer naar pdf’ in Pages (Archief > Exporteer naar > Pdf…), typ je ‘Archief->Exporteer naar->Pdf…’ in het veld.

7

Klik in het veld ‘Toetscombinatie’ en druk op de toetscombinatie die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld ⌘E)

8

Klik op ‘Gereed’ en sluit ‘Systeeminstellingen’

Nu zou je sneltoets moeten werken en de gewenste actie moeten uitvoeren wanneer je de combinatie van toetsaanslagen (Command + E) indrukt.

Ontvang Koopadvies met korting

Wil jij een nieuwe Mac die bij je past? Laat het zoekwerk aan mij over. 

Sneltoets zichtbaar in de app

Als je de bovenstaande stappen goed hebt uitgevoerd, zal de toetscombinatie (in ons voorbeeld: ⌘E) zichtbaar zijn in de app. Oftewel: achter het menu-item staat in lichtgrijs de toetscombinatie vermeld.

Het ziet er heel vertrouwd uit, alsof Apple al zelf deze toetscombinatie had ingebouwd. Maar dat is dus niet zo, dat heb jij zojuist gedaan. Erg mooi om te zien vind ik, dat dit zo prachtig wordt geïntegreerd in macOS.

Sneltoets in Pages

Sneltoets bezet?

Attentie: sommige sneltoetsen zijn mogelijk al in gebruik voor andere apps op je Mac. Als je dan toch probeert om een sneltoets aan een app toe te wijzen, wordt dit weergegeven naast de sneltoets in het menu 'Sneltoetsen'. Je kunt er ook voor kiezen om deze bestaande sneltoets te vervangen of een andere sneltoets te kiezen. Krijg je een waarschuwingssymbool te zien? Zo los je dat op

De mogelijkheden van sneltoetsen op de Mac

Sneltoetsen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om je workflow te versnellen. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je sneltoetsen kunt gebruiken op je Mac:

  1. Toegang tot menu-opties: in plaats van naar de menubalk gaan en een bepaalde optie selecteren, kun je een sneltoets gebruiken om direct toegang te krijgen tot de gewenste functie. In mijn voorbeeld heb ik een sneltoets gemaakt voor 'Bewaar als PDF' in Pages. Dit bespaart je tijd en maakt je werk efficiënter.
  2. Sneltoetsen voor veelgebruikte handelingen: Je kunt de standaard sneltoetsen uit je hoofd leren. Zoals: sluit venster (⌘W), minimaliseer venster (⌘M), verberg andere programma’s (⌥⌘H).
  3. Bestandsbeheer: Met sneltoetsen kun je ook snel en efficiënt naar een bepaalde map navigeren tijdens het opslaan van bestanden. Zo kun je in het bewaar-dialoogvenster met de sneltoets ⌘D het bureaublad openen of met ⌥⌘L naar de map Downloads springen.
Richard Pijs emoji

Doe er je voordeel mee.

lees ook

Elke week een Mac-tip in je mail

Dit was mijn Mac-tip van de week. Schrijf je gratis in om ze in je mailbox te ontvangen: inschrijven Mac-tips

Enter your text here...


Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips