Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 08-07-2015 | update op 08-09-2016, 14:10 uur

MacBook Air schone installatie Yosemite

MacBook Air krijgt Mac OS X 10.10

Mac als nieuw

Hier zie je hoe ik een installatie van Mac OS X 10.10 [Yosemite] uitvoer op de MacBook Air van Froukje. Dit duurde 2 uur. Daarom was het fijn dat ik deze keer niet op huisbezoek ben geweest maar dat Froukje naar mijn studio kwam. Froukje had eerst Mac OS X 10.8 en de update naar 10.10 ging als een trein. Al haar instellingen bleven netjes bewaard en haar nieuwe systeem nam alle voorkeuren netjes over.  

Handoff niet nodig

Na de installatie van OS X 10.10 heb ik 2 dingen uitgeschakeld. Handoff en Berichtencentrum. Dit krijg je automatisch cadeau van Apple, maar niet iedereen heeft dit nodig. Froukje heeft geen iPad of iPhone en heeft daarom niets aan Handoff. Ze hoeft daarom ook niet haar adresboek of agenda te uploaden naar iCloud. Dus heb ik deze dienst uitgeschakeld op haar MacBook.  

Berichtencentrum niet nodig

In OS X 10.10 zit ook het nieuwe berichtencentrum. Een handigheidje waar bijna niemand echt gebruik van maakt maar wat wel veel energie kost.

Met berichtencentrum kan je, net als je iPhone & iPad, snel een overzicht opvragen van je agenda, het weerbericht en kan je snel iets plaatsen op Facebook of Twitter.

Energiezuiniger Maar wat nu als je dit nooit gebruikt? Dan maakt je computer onnodig verbinding met de weersatelliet en je agenda om de actuele stand van zaken klaar te zetten op de achtergrond. Dit slurpt energie. Dat wil je niet als je een MacBook hebt. Dus heb ik bij Froukje alles uitgezet van het berichtencentrum. Zodat de batterij langer meegaat. Nu hoeft haar systeem het berichtencentrum niet meer bij te houden waardoor haar systeem efficiënter werkt.  

MacBook Air in target modus.

De MacBook Air van Froukje gekoppeld aan mijn MacBook Pro voor een interne schijf diagnose.

Flash drive razend snel

De interne harde schijf van Froukje heb ik nagelopen maar daar zaten niet veel fouten in. De flash drive in haar MacBook Air was nog prima en had alleen wat foutjes in de directory-structuur die ik meteen kon herstellen.

 


Als jij ook wilt dat ik jouw Mac verbeter, maak dan een afspraak.

 

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips