iCloud-sleutelhanger

Hoe bewaar jij je wachtwoorden? Bewaar je ze in een schriftje naast je computer? Noteer je ze in een Excel-bestand? Bewaar je ze in de Notitie-app? Of bewaar je ze in iCloud? Dat laatste heeft mijn voorkeur, want de iCloud is een veilige plek om al je wachtwoorden te bewaren.
lees ook
Sleutelbos
iCloud bewaart je wachtwoorden (de zogeheten sleutels) in een sleutelhanger. Omdat die sleutelhanger in iCloud staat, noemt Apple dit de ‘iCloud-sleutelhanger’. Wel zo duidelijk.
Je kunt de iCloud-sleutelhanger het beste vergelijken met een sleutelbos: een grote ijzeren ring met al je sleutels eraan. Heb je een sleutel nodig? Dan haal je die uit de sleutelbos door de opening van de ring. In mijn voorbeeld zit de opening op slot met een cijferslot. De cijfercombinatie geeft je toegang tot alle sleutels.
Dat is handig: één code voor alle sleutels.
In bovenstaand voorbeeld staat een sleutel gelijk aan een wachtwoord en de sleutelbos gelijk aan de iCloud-sleutelhanger.

In de iCloud-sleutelhanger zitten ook verschillende sleutels (oftewel wachtwoorden). Net zoals een sleutelbos met een cijferslot heeft de iCloud-sleutelhanger ook een slot. Dit slot is te openen met een wachtwoord, waardoor je toegang tot alle sleutels hebt.
Je hebt dus maar één wachtwoord nodig om bij alle sleutels te kunnen. Dit ene wachtwoord heet daarom het ‘masterwachtwoord’.
Één wachtwoord 'to rule them all'

Masterwachtwoord
Met het masterwachtwoord kun je bij al je bewaarde wachtwoorden in de iCloud-sleutelhanger. Gebruik je de iCloud-sleutelhanger? Zorg er dan voor dat je een sterk masterwachtwoord hebt.

Apple ID = masterwachtwoord
De iCloud-sleutelhanger maakt deel uit van je iCloud-account. Inloggen doe je met je Apple ID. Vaak hoef je hiervoor niets te doen, want in de regel ben je met je Apple ID al ingelogd op je iPhone, iPad of Mac.
Het toevoegen van een wachtwoord (sleutel) doe je met Safari. Want Safari is de enige plek waar je af en toe een wachtwoord nodig hebt om op een bepaalde website in te kunnen loggen. Geen wonder dus dat Safari de beheerder is van de iCloud-sleutelhanger.
Zo weet je of je ooit een wachtwoord hebt bewaard
Gebruik je Safari? Heb je ooit in het verleden een melding van Safari gekregen om je wachtwoord te bewaren? Heb je daarop toen ‘Ja’ geantwoord? Dan is dat wachtwoord opgeslagen in je iCloud-sleutelhanger.
Dat heeft een voordeel: deze wachtwoorden worden automatisch met al je Apple-apparaten gesynchroniseerd.
Voorbeeld: Je iPhone ‘weet’ het wachtwoord van die ene site die je op je Mac hebt bezocht. Zodra je met je iPhone (met Safari) dezelfde site bezoekt, toont je iPhone een melding dat je met een van je sleutels in kunt loggen. Er verschijnt dan een symbool van een sleutel bij het invoerveld. Door op die sleutel te klikken, probeert Safari de sleutelhanger te openen en de juiste sleutel in te vullen. Een kind kan de was doen.
Magie
Apple heeft het zelfs nog makkelijker gemaakt, want in plaats van het masterwachtwoord in te vullen, kun je inloggen met Touch-ID of (op nieuwere apparaten) met Face-ID.
Wachtwoord invullen? Je hoeft maar te kijken naar je iPhone, en Face-ID zorgt voor de rest. Het lijkt wel hocus pocus.
Binnenkort meer
Nu je weet hoe het masterwachtwoord werkt, vertel ik je later graag meer over het veilig delen met een wachtwoord uit je iCloud-sleutelhanger (bijvoorbeeld met je partner).
Stay tuned.
Lees verder hoe je de iCloud-sleutelhanger gebruikt op de website van Apple
Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Groet! Richard