Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 13-02-2023 | update op 13-02-2023, 16:36 uur

iCloud-foto’s back-uppen gaat automatisch verkeerd

iCloud-foto's backuppen
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Het maken van een reservekopie met Time Machine is zinvol.

Maar let op: maak je gebruik van iCloud-foto’s dan gaat het mis. Time Machine maakt dan geen volledige kopie van je volledige fotobibliotheek.


Ik leg graag uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.


lees ook


Opletten bij iCloud-foto’s op je Mac

Belanden de foto’s die je maakt met je iPhone automatisch in iCloud? Met andere woorden: zie je dezelfde foto’s automatisch op je Mac verschijnen in de app Foto’s? In dat geval heb je iCloud-foto’s geactiveerd.

Het gevolg: de app ‘Foto’s’ zet ongevraagd en automatisch een vinkje bij ‘Optimaliseer Mac-opslag’.

En daar gaat het mis.

Eerst wat achtergrondinformatie, zodat je het beter snapt.

Advies: kopieer minstens een keer per jaar de fotobibliotheek. 

Wat betekent ‘Optimaliseer Mac-opslag’ in de app Foto’s?

In de voorkeuren van de app Foto’s staat een tabje ‘iCloud’. Als een vinkje bij ‘iCloud-foto’s’ staat, dan staat er vaak óók een vinkje bij ‘Optimaliseer Mac-opslag’.

optimaliseer Mac-opslag

In de app Foto's staat de optie 'Optimaliseer Mac-opslag'.

Handig, want zo bewaar je oudere foto’s en video’s NIET lokaal maar in iCloud.

Dat regelt Apple zelf. Hoef je niets voor te doen.

Maar daarin schuilt ook een gevaar: Time Machine maakt geen volledige reservekopie meer van je fotobibliotheek.

Halve fotobibliotheek

Je fotobibliotheek wordt half bewaard op je Mac en volledig in iCloud. Bestanden die alleen nog maar in iCloud worden bewaard, doen daarom niet echt mee in de reservekopie.

Deze halve fotobibliotheek wordt automatisch bewaard in de map Afbeeldingen, die zich in de Thuismap bevindt. Daar staat de fotobibliotheek, te herkennen aan de naam ‘Photos Library.photoslibrary’.

locatie fotobibliotheek

De fotobibliotheek staat standaard in de map Afbeeldingen.

Als je dit bestand dubbelklikt dan opent de app Foto’s. Daarin kun je de inhoud van dit ‘photoslibrary’-bestand zien.

Je ziet hier ‘thumbnails’ oftewel verkleinde weergaves van je volledige fotoverzameling, inclusief de video’s die je hebt gemaakt.

De wat oudere foto’s en video’s worden in lage resolutie bewaard(1). Zo bespaar je kostbare opslagruimte. Daarvoor dient het vinkje bij ‘Optimaliseer Mac-opslag’.

De recente foto’s staan echter in volle resolutie in de bibliotheek.

Je hebt hier geen invloed op. Het fotoprogramma beslist welke foto’s wel en welke niet volledig ‘lokaal’ worden bewaard.

Daardoor bevat het fotobibliotheek-document die in de afbeeldingenmap niet de volledige fotocollectie in volledige resolutie. De fotobibliotheek beslaat daarom minder GB dan dat hij daadwerkelijk zou moeten omvatten. Je zou kunnen zeggen dat je een ‘halve’ fotobibliotheek op je Mac bewaart. ‘Half’ in de zin van opslaggrootte en resolutie.

(1) Ze staan als lage resolutie in de fotobibliotheek. Als je ze opent worden ze onmiddellijk van iCloud gedownload en zie je de volledige resolutie. 

Wees er dus op alert dat je niet vanzelfsprekend een volledige back-up van je foto's maakt!

Time Machine half werk

Je snapt het al: een halve fotobibliotheek op je Mac betekent een halve fotobibliotheek in de reservekopie die Time Machine telkens maakt.

Oplossing

De oplossing is simpel: zorg ervoor dat alle foto’s in volledige resolutie in de fotobibliotheek staan. Dat gaat ten koste van vrije opslagruimte op je Mac, maar het is helaas niet anders.

Zo download je alle foto’s naar je Mac:

1. Open de app Foto’s
2. Open de voorkeuren (1)
3. Klik op de tab ‘iCloud’
4. Zet het vinkje uit bij ‘Optimaliseer Mac-opslag’
5. Sluit het voorkeurenvenster
6. Klaar

(1) Bij macOS Ventura heet dit ‘instellingen’.

 
Je kunt nu in het overzicht ‘bibliotheek’ naar beneden scrollen. Onder de laatste foto staat het aantal foto’s en video’s dat nu wordt gedownload.

Als dat is klaar is, kun je via Time Machine een goede (lees: volledige) reservekopie van je fotobibliotheek laten maken.

Je hoeft alleen maar in de menubalk op het symbool van Time Machine te klikken en vervolgens op ‘Maak nu reservekopie’ te klikken.

maak nu reservekopie

Klik 'Maak nu reservekopie', nadat de volledige fotobibliotheek is gedownload naar je Mac.

Optioneel: noteer de datum

Noteer de dag waarop Time Machine succesvol een back-up van de volledige inhoud van iCloud Drive heeft gemaakt. Dat is handig als je vervolgens besluit om je opslagruimte weer te verruimen door het proces terug te draaien. In dat geval zet je het vinkje bij ‘Optimaliseer Mac-opslag’ weer aan. Hoeft niet, mag wel. Het is afhankelijk van je keuze voor wel of niet meer beschikbare vrije ruimte op de harde schijf.

Doe er je voordeel mee.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers. Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring wijst hij jou de weg in de wereld van Apple. Meer dan 470 klanten heeft hij ondertussen geholpen. 


Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips