Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 08-05-2023 | update op 15-05-2023, 21:10 uur

Foto’s achteraf aanpassen met een indrukwekkende functie

Foto’s bijsnijden op de iPhone buiten het kader en achteraf de compositie aanpassen
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Foto's achteraf aanpassen kan vanaf de iPhone 11. Want daarmee kun je profiteren van de verbeterde Camera-app. Deze app ondersteunt niet alleen de standaard cameralens en ultrabrede lens, maar biedt ook de mogelijkheid om foto's in verschillende verhoudingen te maken.  


lees ook


Kies vooraf het juiste formaat

Met de iPhone kun je drie fotoformaten kiezen: 16:9, 4:3 en vierkant. De keuze hangt af van wat je met je foto wilt doen:

  1. Afdrukken: kies 4:3
  2. Op Instagram plaatsen: kies vierkant
  3. Op een scherm laten zien: kies 16:9
Camera formaten iPhone

Fotoformaten van de iPhone-camera

Je kunt je keuze bewaren in de Instellingen-app van je iPhone. Zo hoef je bij de activering van je camera niet telkens het juiste formaat te kiezen.

De camera-instellingen vastzetten

Mijn favoriet formaat

Als ik een foto maak is dat altijd in het formaat 16:9.

In het begin was dat wennen, omdat ik in het verleden foto’s met een spiegelreflexcamera maakte. Die ging uit van het formaat 4:3.

Eigenwijs dat ik ben, wijk ik tegenwoordig graag van deze standaard af en omarm ik het prachtige breedbeeld formaat: 16:9. Je zou zelfs kunnen spreken van een cinematografische verhouding, omdat het een extreem liggend formaat is.

Ik kies voor dit formaat omdat ik mijn foto’s altijd op een breedbeeld-tv laat zien. Of gewoon op mijn iPhone (die ook de verhouding van een breedbeeld-tv heeft).

De les: fotografeer in het formaat waarin je het later laat zien.

The Good, The Bad and the Ugly. Aspect ratio.

Fotografeer (of film) in de verhouding waarin je het resultaat wilt laten zien. Kortom: niet met bijvoorbeeld de verhouding 16:9 filmen en afspelen op een verhouding van 4:3

Een leuk voorbeeld vind ik nog altijd de beeldformaat-les van de film ‘The Good, The Bad and The Ugly’ van Sergio Leone. Die klassieke western is met de verhouding 16:9 gefilmd. Als je de film op een tv met de verhouding 4:3 vertoont, valt er links en rechts beeld weg.

Gebruik 16:9 als je vaak je foto's op een beeldscherm laat zien.

Voordelen van verhouding 16:9

Mocht je vaak foto’s in een album bekijken, dan is het even wennen om dit ultra-liggende fotoformaat te accepteren en mooi te vinden. Tenminste als je deze verhouding gebruikt om af te drukken – wat ik dan ook ontraad. Het formaat 16:9 is meer geschikt om je foto’s op een beeldscherm te laten zien. Vooral op een tv, want dan hebben de foto’s dezelfde verhouding wat prachtig is om te zien.

Het fotograferen in de verhouding 16:9 heeft een aantal voordelen:

  1. Het kadreert fijn omdat de zoeker(1) even groot is als het beeldscherm van mijn iPhone
  2. Het laten zien van mijn vakantiefoto’s op een breedbeeld-tv gaat geweldig, omdat de beeldverhoudingen hetzelfde zijn. Je ziet geen zwarte balken.
  3. Je kunt achteraf de kadrering aanpassen. 
(1) De zoeker van een camera is een hulpmiddel, om te bepalen wat er gefotografeerd of gefilmd wordt. De meeste zoekers bestaan ofwel als optisch systeem of zijn elektronisch zoekers.

Achteraf kadrering aanpassen (bijsnijden)

Een foto die je met de verhouding 16:9 maakt, heeft als voordeel dat je de kadrering naderhand kunt aanpassen. Telkens als ik dit anderen vertel, zie ik monden openvallen van verbazing. Begrijpelijk, want het is een indrukwekkende functie. 

Voorbeeld:

Deze selfie is gemaakt met de verhouding 16:9

selfie verhouding 16:9

Selfie in verhouding 16:9

In werkelijkheid maakt je iPhone deze foto (met boven en onder meer beeldinformatie):

Camera iPhone fotografeert buiten de zoeker

iPhone-camera bewaart het beeld buiten de zoeker

Daardoor kun je de oorspronkelijke foto aanpassen naar deze uitsnede (met mijn koffiebroodje beter in beeld). Best indrukwekkend, toch?

Camera iPhone fotografeert buiten de zoeker

Je kunt het beeld iets bijsnijden, waardoor het koffiebroodje in beeld komt

Zo pas je naderhand de kadrering aan

In eerste instantie is mijn selfie aardig gelukt. Maar nu ik mijn koffiebroodje op heb, zie ik dat mijn camera niet goed gericht stond. Dat is spijtig. Maar gelukkig weet ik dat de camera het beeld iets boven de zoeker en iets eronder ook vastlegt.

Ik kan dus mijn koffiebroodje toch nog op de foto krijgen.

Het enige wat ik hoef te doen, is de foto openen in de Foto-app op mijn iPhone. Vervolgens tik ik rechtsboven op de knop ‘Wijzig’, daarna op het symbool ‘beeldformaat’ (met de vierkantjes). Daar sleep ik het beeld een klein beetje omhoog, zodat het koffiebroodje in beeld komt. Opslaan en klaar.


Extra beeld houdbaarheid: 30 dagen

Goed om te weten: alleen bij de beeldverhouding 16:9 slaat de camera iets meer beeldinformatie buiten het fotokader op, zodat je achteraf je kadrering nog kunt aanpassen. Doe je dat niet? Even goede vrienden. Je iPhone gooit deze extra (en ongebruikte) beeldinformatie na dertig dagen weg. Dat betekent dat je na dertig dagen geen gebruik meer kunt maken van het herkadreren van je foto. Het is maar dat je het weet.

Doe er je voordeel mee. Mij heeft het al een aantal keren gered om een betere foto te bewaren dan ik aanvankelijk maakte.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips