Foto’s achteraf aanpassen met een indrukwekkende functie

Foto's achteraf aanpassen kan vanaf de iPhone 11. Want daarmee kun je profiteren van de verbeterde Camera-app. Deze app ondersteunt niet alleen de standaard cameralens en ultrabrede lens, maar biedt ook de mogelijkheid om foto's in verschillende verhoudingen te maken.
lees ook
Kies vooraf het juiste formaat
Met de iPhone kun je drie fotoformaten kiezen: 16:9, 4:3 en vierkant. De keuze hangt af van wat je met je foto wilt doen:
- Afdrukken: kies 4:3
- Op Instagram plaatsen: kies vierkant
- Op een scherm laten zien: kies 16:9

Fotoformaten van de iPhone-camera
Je kunt je keuze bewaren in de Instellingen-app van je iPhone. Zo hoef je bij de activering van je camera niet telkens het juiste formaat te kiezen.
De camera-instellingen vastzetten
Mijn favoriet formaat
Als ik een foto maak is dat altijd in het formaat 16:9.
In het begin was dat wennen, omdat ik in het verleden foto’s met een spiegelreflexcamera maakte. Die ging uit van het formaat 4:3.
Eigenwijs dat ik ben, wijk ik tegenwoordig graag van deze standaard af en omarm ik het prachtige breedbeeld formaat: 16:9. Je zou zelfs kunnen spreken van een cinematografische verhouding, omdat het een extreem liggend formaat is.
Ik kies voor dit formaat omdat ik mijn foto’s altijd op een breedbeeld-tv laat zien. Of gewoon op mijn iPhone (die ook de verhouding van een breedbeeld-tv heeft).
De les: fotografeer in het formaat waarin je het later laat zien.

Fotografeer (of film) in de verhouding waarin je het resultaat wilt laten zien. Kortom: niet met bijvoorbeeld de verhouding 16:9 filmen en afspelen op een verhouding van 4:3
Een leuk voorbeeld vind ik nog altijd de beeldformaat-les van de film ‘The Good, The Bad and The Ugly’ van Sergio Leone. Die klassieke western is met de verhouding 16:9 gefilmd. Als je de film op een tv met de verhouding 4:3 vertoont, valt er links en rechts beeld weg.
Gebruik 16:9 als je vaak je foto's op een beeldscherm laat zien.

Voordelen van verhouding 16:9
Mocht je vaak foto’s in een album bekijken, dan is het even wennen om dit ultra-liggende fotoformaat te accepteren en mooi te vinden. Tenminste als je deze verhouding gebruikt om af te drukken – wat ik dan ook ontraad. Het formaat 16:9 is meer geschikt om je foto’s op een beeldscherm te laten zien. Vooral op een tv, want dan hebben de foto’s dezelfde verhouding wat prachtig is om te zien.
Het fotograferen in de verhouding 16:9 heeft een aantal voordelen:
- Het kadreert fijn omdat de zoeker(1) even groot is als het beeldscherm van mijn iPhone
- Het laten zien van mijn vakantiefoto’s op een breedbeeld-tv gaat geweldig, omdat de beeldverhoudingen hetzelfde zijn. Je ziet geen zwarte balken.
- Je kunt achteraf de kadrering aanpassen.
(1) De zoeker van een camera is een hulpmiddel, om te bepalen wat er gefotografeerd of gefilmd wordt. De meeste zoekers bestaan ofwel als optisch systeem of zijn elektronisch zoekers.
Achteraf kadrering aanpassen (bijsnijden)
Een foto die je met de verhouding 16:9 maakt, heeft als voordeel dat je de kadrering naderhand kunt aanpassen. Telkens als ik dit anderen vertel, zie ik monden openvallen van verbazing. Begrijpelijk, want het is een indrukwekkende functie.
Voorbeeld:
Deze selfie is gemaakt met de verhouding 16:9

Selfie in verhouding 16:9
In werkelijkheid maakt je iPhone deze foto (met boven en onder meer beeldinformatie):

iPhone-camera bewaart het beeld buiten de zoeker
Daardoor kun je de oorspronkelijke foto aanpassen naar deze uitsnede (met mijn koffiebroodje beter in beeld). Best indrukwekkend, toch?

Je kunt het beeld iets bijsnijden, waardoor het koffiebroodje in beeld komt
Zo pas je naderhand de kadrering aan
In eerste instantie is mijn selfie aardig gelukt. Maar nu ik mijn koffiebroodje op heb, zie ik dat mijn camera niet goed gericht stond. Dat is spijtig. Maar gelukkig weet ik dat de camera het beeld iets boven de zoeker en iets eronder ook vastlegt.
Ik kan dus mijn koffiebroodje toch nog op de foto krijgen.
Het enige wat ik hoef te doen, is de foto openen in de Foto-app op mijn iPhone. Vervolgens tik ik rechtsboven op de knop ‘Wijzig’, daarna op het symbool ‘beeldformaat’ (met de vierkantjes). Daar sleep ik het beeld een klein beetje omhoog, zodat het koffiebroodje in beeld komt. Opslaan en klaar.
Extra beeld houdbaarheid: 30 dagen
Goed om te weten: alleen bij de beeldverhouding 16:9 slaat de camera iets meer beeldinformatie buiten het fotokader op, zodat je achteraf je kadrering nog kunt aanpassen. Doe je dat niet? Even goede vrienden. Je iPhone gooit deze extra (en ongebruikte) beeldinformatie na dertig dagen weg. Dat betekent dat je na dertig dagen geen gebruik meer kunt maken van het herkadreren van je foto. Het is maar dat je het weet.
Doe er je voordeel mee. Mij heeft het al een aantal keren gered om een betere foto te bewaren dan ik aanvankelijk maakte.
Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Groet! Richard