Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 23-10-2021 | update op 15-02-2023, 20:11 uur

De beste functies van macOS Monterey

De beste functies van macOS Monterey

Met de komst van macOS Monterey komen veel functies van iOS en iPad OS naar de Mac. Apple maakt hiermee haar ecosysteem weer een stukje beter. Er komen veel nieuwigheden uit. Hieronder een greep van de meest in het oog springende nieuwe functies van macOS Monterey, versie 12 (de opvolger van macOS Big Sur, versie 11).

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Energiebesparings-modus

De energiebesparingsmodus komt ook naar de MacBook!

Het kan al een paar jaar op de iPhone. Maar de MacBook kent ook momenten waarop je bijna geen batterij meer hebt, maar toch nog een stapje verder moet.

Dan kan de energiebesparingsmodus helpen.

Wanneer je deze inschakelt, zul je merken dat het stroomverbruik wordt verminderd en dat sommige functies worden uitgeschakeld: het scherm is minder fel, achtergrondupdates worden uitgeschakeld en visuele effecten worden niet meer afgespeeld.

Je krijgt een melding bij niveaus onder de 20%, maar je kunt de energiebesparende modus ook handmatig in- of uitschakelen. Goed nieuws voor iPad-gebruikers, want dit is (sinds iPadOS 15) ook beschikbaar op de iPad.

De beste functies van macOS Monterey

Energiebesparingsmodus op de iPad

AirPlay op je Mac

Als je een Apple TV hebt, kende je deze functie al: via AirPlay kon je het scherm van de iPhone laten zien op je TV. Handig als je snel een zelfgemaakte video van je iDevice groot in de woonkamer wilt laten zien.

Goed nieuws: Apple voegt hier nog een apparaat aan toe: de Mac!

LET OP: AirPlay op je Mac is alleen mogelijk met de volgende modellen: MacBook Pro (2018 en later), MacBook Air (2018 en later), iMac (2019 en later), iMac Pro (2017), Mac mini (2020 en later) en de Mac Pro (2019). Daarnaast is het belangrijk dat je iPhone of iPad bijgewerkt is naar de allerlaatste iOS. Want AirPlay is alleen mogelijk vanaf iOS 15.1 en iPadOS 15.1


Met de nieuwste Mac OS Monterey, kun je content van je iPhone of iPad naar je Mac-scherm streamen. Voorwaarde: beide apparaten moeten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten om deze functie te gebruiken.


Ook geluid
Naast het delen van beeld kun je ook met AirPlay geluid doorsturen. Bijvoorbeeld je Spotify playlist of Apple Music speellijst laten klinken op een SONOS speaker (die AirPlay ondersteund).


Nu kan je ook geluid naar je Mac streamen.

Dit is eigenlijk alleen leuk als je een nieuwe Mac hebt. Want Apple heeft sinds november 2020 haar Mac-lijn opgewaardeerd naar vele betere luidsprekers.


Inmiddels zijn deze Macs voorzien van vele betere luidsprekers:

 • MacBook Air met Apple M1-chip
 • iMac 24” met Apple M1-chip
 • MacBook Pro 13-inch met Apple M1-chip
 • MacBook Pro 14-inch met Apple M1 Pro-chip of Apple M1 Max-chip
 • MacBook Pro 16-inch met Apple M1 Pro-chip of Apple M1 Max-chip

Hulp is nabij

Apple Hulp op afstand

Mac problemen? Ik kan je heel goed helpen

Bestel Mac-consult op afstand ›

Opdrachten op de Mac

De Opdrachten-app (Shotcuts is de Engelse benaming die eigenlijk veel beter de lading dekt) is een krachtige app op de iPhone. Het kan een reeks handelingen achterelkaar programmeren en via een klik beschikbaar maken. Je kunt ook handelingen op een bepaald tijdstip in laten gaan. Zo kan je op de iPhone bijvoorbeeld elke dag de vliegtuigmodus activeren als je gaat slapen.

Met macOS Monterey komt de Opdrachten-app ook naar de Mac. Waanzinnig fijn vind ik dat, want het is een app om veel taken te automatiseren. Iets waar ik groot fan van ben.

Het is nog even afwachten welke apps dit gaan ondersteunen. Maar het is in ieder geval geweldig om je workflow nog efficiënter hiermee te kunnen maken.

Voorbeeld: Zo kan je met 1 klik je mail opstarten, een playlist aanzetten en naar je favoriete website gaan. (Een voorbeeld die ik nu zomaar even verzin. Je kan er vast nog een verzinnen. Aan mogelijkheden geen gebrek. Het is daarom de moeite waard om de app Opdrachten eens nader te bekijken)

Opdrachten naar de Mac

Beeld 9to5Mac

Focus op de Mac

Focus geeft je op gepaste tijden minder notificaties op je iPhone of iPad. Een nieuwe functie die eigenlijk interessanter wordt als je hier even voor gaat zitten en wat instellingen doorneemt.

Zo kan je een Focus maken voor je werk en een Focus voor thuis.

Ik had laatst een Focus gemaakt voor een dagje naar het museum (waar alle telefoontjes werden stilgehouden en mijn e-mailnotificaties niet werden doorgegeven). Handig gemaakt vond ik van mezelf 😉

Stel je een Focus in op je iPhone dan is deze meteen actief op je iPad en, vanaf macOS Monterey, ook op je Mac.

Snelle notities naar de Mac

Notities is een app om ingevingen in te noteren. De app Notities bestaat al een tijdje op je Mac, op je iPhone en op de iPad. Schrijf je iets in Notities dan staat dat ook meteen op al je apparaten. Enorm handig.

Sinds iPadOS 15 heeft de iPad-versie van de Notities-app een nieuwe functie erbij gekregen: Snelle notitie. Hiermee kun je snel een website bewaren of een stukje tekst opslaan, door met je vinger of Apple Pencil van rechtsonder naar het midden van het scherm te vegen.

In macOS Monterey komt deze handige uitbreiding van Notities naar de Mac.

Daarin maakt het niet meer uit waar je bent of wat je doet op je Mac - je legt je ideeën snel vast. Het is alsof je een notitie schrijft in de app waarin je op dat moment aan het werken bent.

Op de Mac open je een snelle notitie door de muisaanwijzer rechtsonder te plaatsen. Er verschijnt dan een miniatuur die je kan openen.

Snelle Notities op de Mac in Monterey

Beeld MacRumors

Livetekst in foto’s

Livetekst is nog niet beschikbaar op een Mac met Nederlandse taal. Enorm jammer, want het is een fijne functie. Wil je toch tekst uit foto's omzetten in platte tekst? Dan adviseer ik het prachtige programma TextSniper


Wat is Livetekst precies?

Vanaf macOS Monterey zou je ook op je Mac alles kunnen doen met teksten in foto’s. Deze functie is voor het eerst beschikbaar gekomen in iOS 15 op je iPhone. Daarin kon je al een foto maken en de tekst op een foto selecteren. (Opmerking: op de iPhone en iPad werkt Livetekst wel in het Nederlands)


Heb je een foto gemaakt van een adres? Dan kun je erop klikken en dit meteen in Kaarten bekijken. Bel of bewaar een telefoonnummer dat je ziet, of stuur een bericht. Je kunt kopiëren en plakken zoals je dat met alle andere teksten gewend bent.

Live tekst op foto's in Monterey

Verberg mijn e-mailadres

Bij het invullen van online formulieren of bij het aanmelden van een nieuwsbrief hoef je nu niet meer je echte e-mailadres door te geven.

Met de functie ‘verberg mijn e-mailadres’ wordt er meteen een willekeurig e-mailadres aangemaakt die berichten doorsturen naar je eigen inbox.

‘Verberg mijn e‑mailadres’ is beschikbaar via de instellingen van Mail, Safari en iCloud.


macOS Monterey is vanaf 25 oktober 2021 beschikbaar. 

macOS Monterey kan je installeren op onderstaande Mac-modellen


 • iMac (eind 2015 en later)
 • iMac pro (2017 en later)
 • MacBook Air (begin 2015 en later)
 • MacBook Pro (begin 2015 en later)
 • Mac Pro (eind 2013 en later)
 • Mac mini (eind 2014 en later)
 • MacBook (begin 2016 en later)
 • Hulp bij installatie

  Apple Hulp op afstand

  Hulp nodig bij de installatie?

  Bestel Mac-consult op afstand ›

  Mac Expert verbeterjemac

  Dat was mijn tip weer voor deze week.

  Groet,

  Richard Pijs

  Mac Expert & Apple Teacher

  lees ook

  Over mij

  Richard Pijs

  Apple Expert & Apple Teacher

  Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

  1. Komt langs (op de Gruyter Fabriek) 
  2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
  3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
  4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

  Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

  Meer over mij

  Mac-tips