Leestijd min.

64-bits programma’s uitsluitend op nieuwe macOS

64-bits programma's werken alleen nog maar op nieuwe Macs en op macOS Catalina en macOS Big Sur.

Heb jij nog een oud besturingssysteem van Apple? Dan moet je extra opletten of jouw programma's nog wel blijven werken. Hoe zit dat precies? En hoe kan jij toch straks met een gerust hart updaten naar deze nieuwere besturingssystemen van Apple?

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
2 februari 2021 — update 10 februari 2021


32-bits

Programma's die op je Mac staan zijn 32-bits of 64-bits. Hier hoef je niet bij stil te staan. Beide werken gewoon op je Mac. 

Maar sinds de komst van macOS Catalina heeft Apple haar spelregels veranderd. Alleen nog 64-bits programma's mogen erop draaien. Programma's met de tragere 32-bits architectuur werken simpelweg niet meer. 


Adobe en Microsoft

Inmiddels zijn alle belangrijke spelers in programma-land al lang meegegaan met het beleid van Apple. Adobe en Microsoft hebben hun paradepaardjes Creative Cloud 2021 en Office 365 [inmiddels luisterend naar de nieuwere naam Microsoft 365] ge-update naar 64-bits. 


Adobe CS6 en Office 2014

Maak jij nog gebruik van oudere versies van Adobe en Microsoft? Bijvoorbeeld Adobe CS6 of Microsoft Office 2014. Dan mag je niet updaten naar een hoger besturingssysteem dan versie 10.14. Tenzij je deze oudere programma's gaat updaten. Helaas ben je dan gedwongen om een abonnement af te sluiten. Want beide pakketten werken tegenwoordig met [dure] abonnementsprijzen.


Doe de programma-test: 32-bits / 64-bits

In mijn eerdere artikel over het voorbereiden naar macOS Catalina liet ik een stappenplan zien hoe je kan controleren welke apps 64-bits zijn. En welke niet. Zodat je zelf kan opsommen welke apps wel en niet blijven werken na het updaten van je Mac.

Er is ook een programmaatje die dit heel snel kan uitlezen. Misschien is dit nog wel de makkelijkste manier om snel te zien of er belangrijke programma's uit de bus komen die straks niet meer werken. Dan weet je meteen wat je te doen staat: niet updaten naar een hoger macOS of je zorgt ervoor dat je programma's up-to-date zijn.

Controleer je apps op 64-bit

Weet jij hoe je je Mac veilig houdt?

In deze checklist staat alles netjes op een rijtje, zodat je nooit meer een update vergeet. Zelfs niet degene die verder verstopt zitten dan je denkt.

Wat is 64-bits?
Je Apple computer gebruikt geavanceerde technologie. Een moderne Mac gebruikt krachtige 64-bits processors om snellere systeemprestaties mogelijk te maken. Maar daarvoor moeten je programma's ook net zo geavanceerd zijn en dus ook 64-bits zijn. Je haalt veel meer uit je Mac als je programma's 64-bits zijn. Dan pas ben je verzekerd van de beste prestaties.

Vanaf eind 2019 geen 32-bits apps meer op de Mac

Waarom doet Apple dit? Hoewel de meeste apps inmiddels geüpdatet zijn, hadden ontwikkelaars nog tot eind oktober 2019 om de laatste 32-bits apps aan te passen. Heel gek is dat niet, want ondersteuning voor 64-bits werd bijna tien jaar geleden in OS X 10.6 Snow Leopard geïntroduceerd. Waarom Apple heeft gekozen voor deze aanpak kan je hier lezen:

→ www.support.apple.com/nl-nl/HT208436

Hoe zit het met apps uit de Mac App Store? Apple heeft nieuwe 32-bits apps al uitgesloten van plaatsingen in de Mac App Store (dit gebeurde al in januari 2019) en vereiste dat app-updates van bestaande apps omgezet moeten worden naar 64-bit.

Buiten de Mac App Store kan alles: ontwikkelaars kunnen doorgaan met het uitbrengen van 32-bits software zolang ze maar willen vanaf hun eigen sites. Alleen gaat Apple dit niet meer ondersteunen in de update na macOS Mojave.

Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn maandelijkse Mac-tips [via de rode knop hieronder].

Groet! Richard 

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip